Piwo Czarny Kur zajęło trzecie miejsce w kategorii Ciemny lager podczas Festiwalu Birofilia 2012 w Żywcu. Napój produkowany jest w minibrowarze w Chrząstawie Małej należącym do Wojciecha Frączyka.
Na Konkurs Piw Rzemieślniczych Birofilia 2012 wpłynęły zgłoszenia od 23 mikrobrowarów komercyjnych. Łącznie w 3 kategoriach zgłoszono 59 piwa. Minibrowar z Chrząstawy Małej zajął trzecie miejsce spośród 15 ciemnych lagerów, zgłoszonych w kategorii „ciemny lager”.
Debiut w Birofilii, jednym z najpoważniejszych festiwali piwnych w Polsce, jeśli chodzi o piwa rzemieślnicze i od razu uzyskanie wyróżnienia to dla nas ogromny zaszczyt, docenienie naszej pracy i browaru, który funkcjonuje od trzech miesięcy – mówi Wojciech Frączyk, założyciel minibrowaru w Chrząstawie Małej.
Minibrowar zgłaszał swoje piwa do wszystkich kategorii konkursu piw rzemieślniczych, czyli pszenicznych, pilzner oraz ciemne lagery.
Nasze jasne i pszeniczne piwa nie zostały docenione, ale będziemy nad nimi pracować i może w przyszłym roku się uda – podkreśla Wojciech Frączyk.
Czarny kur jest podobny do piw czarnych warzonych na południu Bawarii czy też w Czechach. To piwo dolnej fermentacji o zawartości brzeczki 12,5 proc. i alkoholu 5 proc. Ciemne, wytrawne, średnio chmielone, ale nie mocne, jak np. porter i niesłodkie. Ma smak oraz aromat kawy i gorzkiej czekolady. Jego kolor pochodzi od palonych słodów jęczmiennych.
Piwo przez nas robione jest niepasteryzowane i niefiltrowane, dzięki temu zachowuje bogactwo smaków, aromatów oraz zawartości mikroelementów i witamin ma, w czym przewyższa piwo koncernowe. Nasze piwo jest warzone w sposób naturalny, czyli zawiera tylko wodę, słody, chmiel i drożdże – zaznacza Frączyk.
Festiwal Birofilia to największa impreza polskiego piwnego świata, która odbywa się na historycznym dziedzińcu Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.
Sylwia Stwora/Express-Miejski.pl
REKLAMA
REKLAMA