Świąteczna odsłona konkursu kulinarnego fot.: mpr
10 grudnia odbędzie się czwarta odsłona konkursu “Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Tym razem kucharze amatorzy spotkają się na placu przed PCeKA, a ich pojedynek będzie bardzo świąteczny.
Czwarty i ostatni w tym roku kulinarny pojedynek będzie wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze - będzie on częścią większej imprezy pn. „CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA”, obejmującej m.in. kiermasz lokalnych produktów, warsztaty rękodzielnicze oraz koncert. Po drugie - drużyny będą mogły zaprezentować swoje kulinarne talenty w aż trzech kategoriach:
- pieróg świąteczny
- pieróg alternatywny
- barszcz wigilijny.
Najlepsze danie w każdej kategorii nagrodzą odpowiednio: Powiat Średzki, Bank Spółdzielczy w Środzie Śląskiej i półfinalista MasterChefa Mariusz Komenda. - Bardzo chcieliśmy, aby ostatni w tym roku pojedynek zapadł wszystkim uczestnikom w pamięci. Stąd trzy kategorie - coś dla tradycjonalistów i „odkrywców” - i trzy nagrody główne. Oprócz nich swoje wyróżnienia wręczy również Forum Sołtysów Powiatu Średzkiego i Kraina Łęgów Odrzańskich. Wszystko to będzie się dziać w miłej, świątecznej atmosferze, z ubieraniem choinki i kolędami w tle. Jeśli więc ktoś rozważał swój udział w konkursie to teraz już musi zrobić ten krok – zachęcają do udziału pracownicy wydziału promocji starostwa, koordynujący konkurs.
Zgodnie z regulaminem uczestnikami konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich, lokalne organizacje, uczniowie klas gastronomicznych, a także grupy nieformalne złożone z mieszkańców powiatu średzkiego. Termin zgłaszania drużyn mija 7 grudnia. Kulinarne potyczki odbędą się w sobotę 10 grudnia na placu przed Powiatowym Centrum Kultury Alternatywnej. Zmagania rozpoczną się o godzinie 13.00. Autorów najlepszych dań poznamy około godziny 15.00.
Aby podgrzać ducha walki przypominamy zwycięzców tegorocznych pojedynków:
- maj, deser z grilla - I miejsce Sołectwo Chomiąża
- lipiec, ryba z grilla – I miejsce KGW Malczyce
- październik, burger z grilla – I miejsce Ciechowianki
rfp - Powiat Średzki