Ekspresy ciśnieniowe to grupa urządzeń, wśród których znajdziesz ekspresy automatyczne i kolbowe. Każdy z nich jest inny, więc nic dziwnego, że zadajesz sobie pytanie, który warto wybrać. Odpowiedź niestety nie jest jednoznaczna.
Ostateczny wybór ekspresu uzależniony jest bowiem od specyfiki miejsca, w którym będzie stosowany oraz od kawowych potrzeb i oczekiwań samych użytkowników.
Podsumowanie:
Ekspresy ciśnieniowe – kilka słów wstępu
Ekspresy ciśnieniowe (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/asortyment/ekspresy/) to – w skrócie – urządzenia, które przepuszczają gorącą wodę pod ciśnieniem przez zmielone wcześniej ziarna kawy. Wodę tę pobierają z zewnątrz, podgrzewają do odpowiedniej temperatury przy pomocy podgrzewacza i wpuszczają do pojemnika, w którym znajduje się kawa. Dzięki temu – w procesie nazywanym ekstrakcją – świeżo zaparzona kawa trafia prosto do filiżanki lub kubka.
W zależności od rodzaju ekspresu ciśnieniowego proces przygotowania kawy odbywa się odrobinę inaczej.
Automatyczny ekspres do kawy
Automatyczny ekspres do kawy oferuje największą wygodę użytkowania. Wynika ona z obsługi ograniczonej do minimum. Co więcej, urządzenie pozwala na przygotowanie różnych wariantów kawy wysokiej jakości – od klasycznego espresso po mniej lub bardziej dekoracyjne kawy mleczne. Oczywiście im większy budżet, tym urządzenie działa szybciej i oferuje więcej rodzajów napoju, ale przy obecnym rozwoju technologicznym już niedrogie ekspresy automatyczne spełniają oczekiwania nawet bardzo wymagających użytkowników.
Kiedy wybrać ekspres automatyczny?
W sytuacji, w której zależy Ci na szybkości i prostocie obsługi, a także na szerokim spektrum kaw przygotowywanych przez urządzenie. Taki ekspres jest dobrym wyborem niemal dla każdego – zarówno osoby zarządzającej kawiarnią, cukiernią czy restauracją, a także do małego, średniego i dużego biura.
Kolbowy ekspres do kawy
Kolbowy ekspres ciśnieniowy znacząco różni się od ekspresu automatycznego. Jego obsługa jest w pełni manualna, a więc bardziej skomplikowana i czasochłonna; wymaga zarówno więcej energii, jak i wiedzy oraz umiejętności, pozwalających na przygotowanie dobrej jakości kawy. W takim ekspresie użytkownik wykonuje bowiem większość czynności niezbędnych do przyrządzenia napoju – nie tylko mieli ziarna, ale też odpowiednio ubija je w kolbie, tak, by umożliwiły równomierne „przejście” wody, a także określa jej temperaturę. Wszystkie te elementy mają bowiem znaczenie w ostatecznym smaku i aromacie kawy.
Kiedy wybrać ekspres kolbowy?
Wybierz ekspres kolbowy, jeśli goście Twojego lokalu oczekują kawy najwyższej jakości. Takie urządzenie pasuje więc między innymi do eleganckiej restauracji czy ekskluzywnej kawiarni. Miej jednak na uwadze fakt, że ekspres kolbowy jest jednym z najbardziej kosztownych i wymaga obsługi przez wyszkolonego w tej dziedzinie pracownika, a to zwiększa ogólny wydatek konieczny do poniesienia na rzecz ekspresu ciśnieniowego.
artykuł sponsorowany
REKLAMA
REKLAMA