W czwartek uczniowie klasy gastronomicznej średzkiego technikum wzięli udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez firmę Develey.
Warsztaty poprowadził kucharz Paweł Filipiak i dyrektor regionalny Dariusz Drukarczyk, którzy przyjechali do szkoły na zaproszenie kierownika Wydziału Edukacji, Kultury i Zdrowia Wojciecha Mielińskiego. Uczniowie, bazując na produktach marki Develey, przygotowali pod okiem szefa kuchni orientalne dania, m.in. rybę z selera, tatara z pulpy pomidorowej, makaron z krewetkami i grillowane jabłka w sosie. Paweł Filipiak zaprezentował młodzieży poprawny sposób krojenia ryby, zdradził sekret idealnego bulionu oraz wyjaśnił, w jaki sposób nałożyć danie na talerz, aby prezentowało się elegancko. Na koniec wspólnie przystąpiono do degustacji przygotowanych potraw.
- Pomysł na organizację warsztatów zrodził się w ciągu chwili. Zależy mi, aby być kierownikiem, który wyjdzie zza biurka i będzie współpracował ze szkołami, a zwłaszcza uczniami, bezpośrednio. Takie warsztaty to świetna forma integracji. Co więcej, przynoszą uczniom wiele korzyści. Pokazują możliwości rozwoju, zwiększają ich wiedzę i rozwijają wyobraźnię młodych kucharzy. Dziękuję dyrektorowi Mariuszowi Kargolowi i jego kadrze za owocną współpracę i liczę, że to dopiero początek naszych wspólnych działań - podsumował warsztaty kierownik EKZ Wojciech Mieliński.
Powiat Średzki/RFP
REKLAMA
REKLAMA