Konkurs kulinarny - część I fot.: Echo Średzkie
Znamy już termin i temat drugiego kulinarnego pojedynku. W sobotę 18 września kucharze amatorzy zmierza się zadaniem pn. „sałatka z grillowanym kurczakiem”.
- Postanowiliśmy zostać przy grillowaniu, bo imprezy na świeżym powietrzu są bezpieczniejsze, a przez udział kibiców również ciekawsze. Wybraliśmy sałatkę z kurczakiem, bo choć wydaje się prosta to daje też szansę pokazania swojej kreatywności. Tak jak poprzednio w jury zasiądzie nasz MasterChef Mariusz Komenda, który na pewno nie odmówi też zawodnikom rad i pomocy odnośnie przygotowywania dań. Serdecznie zapraszamy do udziału i integracji – informują pracownicy wydziału promocji starostwa, koordynujący konkurs.
Zgodnie z regulaminem uczestnikami powiatowego konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich, lokalne organizacje, uczniowie klas gastronomicznych, a także grupy nieformalne. Zwycięzca każdego etapu otrzyma nagrodę główną w wysokości 1 tys. złotych oraz tytuł i dyplom „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Warto też przypomnieć, że najlepsze przepisy znajdą się w planowanej II części książki „Powiat Średzki na talerzu”.
Serdecznie zapraszamy do ujawniania swoich talentów kulinarnych i udziału w konkursie. Grillowanie odbędzie się 18 września na terenie Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Środzie Śląskiej. Termin nadsyłania zgłoszeń mija 14 września.
Przy okazji przypominamy zwycięzców pierwszego kulinarnego pojedynku, który odbył się 7 sierpnia:
- I miejsce: „Ciechowianki”
- wyróżnienia: „Kucharze” - Środa Śląska, KGW Rachów, Klub Nowoczesnej Gospodyni - Brzezinka Średzka
- nagroda Sylwii i Dariusza Hamkało właścicieli sklepu Merkury: KGW Chomiąża
- nagroda przewodniczącego rady i członka zarządu: „Godków”
- nagrody LGD Kraina Łęgów Odrzańskich: ,,Father&Son Grill” - Pisarzowice, Koło Gospodyń Średzkich, KGW Jastrzębianki.
Regulamin konkursu TUTAJ
Karta zgłoszenia - II gotowanie TUTAJ
rfp - Powiat Średzki