POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Z jajkiem w roli głównej. Za nami pierwszy etap konkursu kulinarnego "Najlepsze w powiecie średzkim"

Pierwszy konkurs kulinarny w drugiej edycji konkursu "Najlepsze w powiecie średzkim" fot.: anbo

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

W sobotę mieszkańcy z terenu powiatu średzkiego wzięli udział w drugiej edycji konkursu kulinarnego, którego organizatorem jest średzkie starostwo.

W pierwszym spotkaniu wzięła udział rekordowa liczba grup (aż 13): Rachowianki, Klub Nowoczesnej Gospodyni Brzezinka Średzka, Stowarzyszenie "Mój Szczepanów", Koło Gospodyń Średzkich, Koło Gospodyń Wiejskich w Szczepanowie, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach, Wisienki, Koło Gospodyń Wiejskich w Piersnie, Jastrzębianki, Ciechowianki, Sołectwo Chomiąża, Koło Gospodyń Wiejskich w Wilkszynie i Proszków Gotuje. Najliczniej mieszkańcy zaprezentowali gminę Środa Śląska. 

Pomysłów na danie z jajkiem było wiele. Uczestniczy przygotowali babę ryżową z jajkami, jajka faszerowane, w koszulce na grzankach, zapiekane. Komisja konkursowa miała nie lada wyzwanie, by wyłonić najlepszych. Co ciekawe w jej skład weszło troje uczestników, którzy zostali wylosowani.

Nagrody główne wręczył starosta Krzysztof Szałankiewicz, członek zarządu Grzegorz Pierzchalski oraz szef kuchni Radosław Błaszczyk. Trzecie miejsce zajęły panie z Wilkszyna, które debiutowały. Drugie na podium były Jastrzębianki, które przygotowały nadziewankę wielkanocną, a pierwsze miejsce zajęły również debiutujące Ciechowianki,  które zaserwowały pasztet wegetariański z dwoma sosami, bułeczkami w kształcie kurczaczków i masłem własnej produkcji. Ekipy otrzymały bony.

To jednak nie koniec nagród. Prezes LGD wręczył wyróżnienie dla zespołu z Proszkowa za roladę mięsną z jakiem i dla Koła Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowa za jajko w koszulce na grzance z chleba ziołowego z pastą awokado. Panie z koła otrzymały jeszcze nagrodę specjalną od pubu EMka.cafe - voucher na kolację. Każda z drużyn otrzymała dyplomy i upominki.

anbo

REKLAMA


REKLAMA