POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Rusza druga edycja powiatowego konkursu kulinarnego "Najlepsze w Powiecie Średzkim"

Zdjęcie ilustracyjne fot.: emka.news

Pierwsze gotowanie odbędzie się już 30 marca, a tematem przewodnim będzie danie z jajka.

W tym roku konkurs będzie składał się z czterech spotkań - gotowań. Pierwsze już 30 marca, kolejne 25 maja, później w lipcu i wrześniu. Gotowanie będzie odbywać się w soboty, w Specjalnym Ośrodku Szkolno–Wychowawczym w Środzie Śląskiej. Uczestnikami zabawy mogą być koła gospodyń wiejskich, lokalne organizacje, uczniowie klas gastronomicznych, a także grupy nieformalne. Zwycięzca każdego etapu otrzyma nagrodę w wysokości 1 tys. złotych oraz tytuł i dyplom „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. - Zeszłorocznych uczestników prawdopodobnie nie trzeba będzie namawiać. Tym, którzy myślą nad udziałem powiemy, że to świetna zabawa, okazja do poznania innych kucharzy amatorów oraz pochwalenia się swoimi umiejętnościami i przepisami - mówią pracownicy wydziału promocji starostwa, odpowiedzialni za organizację konkursu.

W tym roku dwie rzeczy uległy zmianie. Po pierwsze: w skład komisji oceniającej dania wejdą przedstawiciele drużyn startujących w danym etapie. Po drugie: książeczka z najlepszymi przepisami zostanie wydana dopiero po kolejnej, trzeciej edycji konkursu. Ze względu na ograniczoną liczbę stanowisk w każdym etapie może wziąć udział maksymalnie 12 zespołów.
 
Partnerami konkursu są: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy, Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, Stowarzyszenie LGD „Szlakiem Granitu" oraz Stowarzyszenie LGD „Kraina Łęgów Odrzańskich”.
 
Zeszłoroczni, najbardziej utytułowani uczestnicy:
  1. „Smakosze”, Środa Śląska
  2. Sołectwo Chomiąża
  3. „Jastrzębianki + Jastrząb”, Jastrzębce
  4. Klub Nowoczesnej Gospodyni, Brzezinka Średzka
  5. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Konarach
  6. „Kogutki Team”, Środa Śląska.

Kartę zgłoszeniową można pobrać na stronie internetowej średzkiego starostwa.

SP

REKLAMA


REKLAMA