POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Przed nami kolejne konkursy kulinarne. Tym razem tematem przewodnim będzie ziemniak i naleśnik

Zdjęcie ilustracyjne fot.: em

Jeszcze tylko dwa razy kucharze amatorzy z Powiatu Średzkiego będę mogli zaprezentować swoje talenty kulinarne.    

W sobotę 25 sierpnia będzie można zmierzyć się z wyzwaniem pn. danie z ziemniaka. Konkurs odbędzie się w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Środzie Śląskiej, jak zwykle w godzinach od 10 do 13. Zgłoszenie udziału należy przesłać do 22 sierpnia. Ostatni kulinarny pojedynek odbędzie się 8 września w ośrodku specjalnym na Kajakach. Tematem tego spotkania będzie naleśnik. Drużyny mogą zgłaszać swój udział do 5 września.

Czekamy na zgłoszenia i przypominamy, że uczestnikami konkursu mogą być koła gospodyń wiejskich, organizacje, stowarzyszenia, szkoły z klasami o profilu gastronomicznym z terenu powiatu średzkiego oraz grupy nieformalne złożone z mieszkańców powiatu średzkiego. Za autorów najlepszego dania czeka nagroda o wartości tysiąca złotych.
 
Dotychczasowe spotkania i ich zwycięzcy:
 
3 marca – pierogi
I miejsce: Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej „ADSUM” - Chomiąża
wyróżnienia: Klub Nowoczesnej Gospodyni - Brzezinka Średzka, Kogutki Team - Środa Śląska
 
17 marca – żurek
I miejsce: Smakosze - Środa Śląska
wyróżnienia: Klub Nowoczesnej Gospodyni - Brzezinka Średzka, Kogutki Team - Środa Śląska
 
21 kwietnia – szarlotka
I miejsce: Smakosze - Środa Śląska
wyróżnienia: Kogutki Team - Środa Śląska, Sołectwo Chomiąża
 
26 maja – danie z grilla
I miejsce: Jastrzębianki + Jastrząb - Jastrzębce
wyróżnienia: Stowarzyszenie Nasz Mieczków, Klub Nowoczesnej Gospodyni - Brzezinka Średzka

rfp

REKLAMA