POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

W sobotę dziewięć drużyn będzie gotowało żurek. Powalczą o tytuł najlepszego w powiecie

Konkurs kulinarny - pierwsze spotkanie uczestników fot.: anbo

Po pierogach przyszedł czas na ugotowanie żurku. W najbliższą sobotę dziewięć drużyn przygotuje zupę. Dowiemy się, kto robi to najlepiej.

Konkurs odbędzie się w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Środzie Śląskiej. Gotowanie żurku zaplanowano na sobotę 17 marca. Początek godz. 10.00. O godz. 12 dania powinny trafić na stół komisji konkursowej, którą tworzą starosta Sebastian Burdzy, szef kuchni w hotelu Azyl w Kątach Wrocławskich Radosław Błaszczyk, redaktor naczelna Expressu-Miejskiego Anna Klimczuk-Malczewska, dyrektor SOSW Lidia Walerych oraz pracownicy średzkiego starostwa. Na twórców najlepszego żurku czeka tysiąc złotych i certyfikat. Komisja konkursowa może przyznać też wyróżnienia, lecz te są uznaniowe. 

Przypomnijmy, że 3 marca osiem zespołów gotowało pierogi. Te najlepsze w powiecie przygotowało Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej ADSUM z Chomiąży. Wszystkie zwycięskie dania, w planach jest siedem spotkań, będzie można spróbować na pikniku, który odbędzie się we wrześniu w Damianowie.  

W sobotę tematem przewodnim będzie żurek. Do tej kategorii zgłosiło się dziewięć drużyn z całego powiatu. Typowo wielkanocną potrawę przygotowywać będą:

  • Kogutki Team, Środa Śląska
  • Klub Nowoczesnej Gospodyni, Brzezinka Średzka
  • Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”
  • Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej Adsum, Chomiąża
  • Przedwiośnie, Przedmoście
  • Smakosze, Środa Śląska
  • Razem, bo warto dla Wichrowa,
  • Stowarzyszenie „Nasz Mieczków”
  • Koło Gospodyń  Wiejskich „Jastrzębianki + Jastrząb” z Jastrzębiec

em

REKLAMA