POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Pierogi z Chomiąży najlepsze w powiecie średzkim [FOTO]

Konkurs kulinarny "Najlepsze w Powiecie Średzkim" fot.: anbo

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

3 marca odbyło się pierwsze spotkanie otwierające konkurs kulinarny „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Tematem przewodnim były pierogi.

W sobotni poranek w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Środzie Śląskiej osiem grup z terenu powiatu średzkiego spotkało się na pierwszej części kulinarnego konkursu. Grupy, które wzięły udział w gotowaniu to Kogutki Team (Środa Śląska), Klub Nowoczesnej Gospodyni (Brzezinka Średzka), Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”, Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej Adsum (Chomiąża), Przedwiośnie (Przedmoście), Smakosze (Środa Śląska), Razem, bo warto dla Wichrowa i Stowarzyszenie „Nasz Mieczków".

Dwie godziny miały drużyny na przygotowanie pierogów. Część postawiła na klasykę, czyli pierogi ruskie i z kapustą i grzybami. Była też wersja wegetariańska, gruzińskie chinkali oraz pochodzące z Litwy pieczone pierogi z ziemniakami. - Bardzo podoba nam się pomysł na konkurs kulinarny. Możemy pochwalić się swoimi potrawami nie tylko przed jury, ale i reprezentantami innych miejscowości. Atmosfera dzisiejsza jest bardzo fajna. Wspólnie gotujemy, wymieniamy się spostrzeżeniami - mówiła jedna z kucharek.

Dania przygotowane przez drużyny oceniła komisja w składzie - starosta Sebastian Burdzy, szef kuchni w hotelu Azyl w Kątach Wrocławskich Radosław Błaszczyk, Małgorzata Bogucka z Muzeum Regionalnego w Środzie Śląskie, redaktor naczelna Expressu-Miejskiego Anna Klimczuk-Malczewska, dyrektor SOSW Lidia Walerych oraz pracownice średzkiego starostwa. Po wypełnieniu formularzy i podliczeniu głosów trzecie miejsce zajęły panie z Klubu Nowoczesnej Gospodyni z Brzezinki Średzkiej, które zrobiły pierogi z kapustą i grzybami. Druga na podium była drużyna Kogutki Team z pierogami w wersji wegetariańskiej. Najlepsze pierogi w powiecie średzkim zrobiły panie ze stowarzyszenia Inicjatywy Lokalnej Adsum z Chomiąży (pierogi pieczone z ziemniaczanym farszem). Główną nagrodą było tysiąc złotych.

Jednak wyróżnione zostały jeszcze dwa zespoły. Nagrodę plastyczną ufundowaną przez Małgorzatę Bogucką dostała drużyna Smakoszy ze Środy Śląskiej za gruzińskie chinkali. Dodatkową nagrodę w postaci granitowego moździerza wręczył Andrzej Sukta z Lokalnej Grupy Działania Szlakiem Granitu drużynie ze stowarzyszenia "Mój Szczepanów".

Kolejne spotkanie odbędzie się już 17 marca. Tematem przewodnim będzie żurek. 

anbo

REKLAMA