Starostwo Powiatowe w Środzie Ślaskiej ogłosiło konkurs kulinarny „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Pierwsze gotowanie odbędzie się w sobotę.
Przypomnijmy, że konkurs będzie składał się z siedmiu niezależnych od siebie spotkań, które będą organizowane w soboty, począwszy od marca aż do września. Tematem przewodnim każdego etapu będzie inne danie. Przykładowo zadaniem kucharzy będzie przygotowanie pierogów, żurku, szarlotki, czy dania ze szpinakiem. – Wizytując wioski podczas konkursu „Nasza wieś ma się czym pochwalić” zauważyliśmy jak wielki potencjał kulinarny mają mieszkańcy naszych sołectw, i że szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Stąd pomysł na kolejny konkurs, który zaktywizuje i zintegruje mieszkańców, a przy okazji wyłoni lokalne talenty kulinarne – mówi starosta powiatu Sebastian Burdzy.
W konkursie mogą wziąć udział członkowie kół gospodyń wiejskich, organizacji, klas gastronomicznych oraz grup nieformalnych z powiatu średzkiego. Do każdego etapu wymagane jest osobne zgłoszenie.
Na pierwszy ogień - pierogi
Pierwsze gotowanie odbędzie się 3 marca, a tematem przewodnim będą pierogi. Do tej kategorii zgłosiło się dziewięć drużyn z całego powiatu. Pierogi będą lepić:
Zwycięzca każdego etapu otrzyma nagrodę w wysokości 1 tys. złotych oraz tytuł i dyplom „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Swoim patronatem objęliśmy powiatowy konkurs, a jednym z członków komisji oceniającej dania, zostanie przedstawiciel naszego zespołu redakcyjnego.
anbo
REKLAMA
REKLAMA