POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

W sobotę będą lepić pierogi. Rusza powiatowy konkurs kulinarny

Zdjęcie ilustracyjne fot.: anbo

Starostwo Powiatowe w Środzie Ślaskiej ogłosiło konkurs kulinarny „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Pierwsze gotowanie odbędzie się w sobotę.

Przypomnijmy, że konkurs będzie składał się z siedmiu niezależnych od siebie spotkań, które będą organizowane w soboty, począwszy od marca aż do września. Tematem przewodnim każdego etapu będzie inne danie. Przykładowo zadaniem kucharzy będzie przygotowanie pierogów, żurku, szarlotki, czy dania ze szpinakiem. – Wizytując wioski podczas konkursu „Nasza wieś ma się czym pochwalić” zauważyliśmy jak wielki potencjał kulinarny mają mieszkańcy naszych sołectw, i że szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Stąd pomysł na kolejny konkurs, który zaktywizuje i zintegruje mieszkańców, a przy okazji wyłoni lokalne talenty kulinarne – mówi starosta powiatu Sebastian Burdzy.

W konkursie mogą wziąć udział członkowie kół gospodyń wiejskich, organizacji, klas gastronomicznych oraz grup nieformalnych z powiatu średzkiego. Do każdego etapu wymagane jest osobne zgłoszenie. 

Na pierwszy ogień - pierogi

Pierwsze gotowanie odbędzie się 3 marca, a tematem przewodnim będą pierogi. Do tej kategorii zgłosiło się dziewięć drużyn z całego powiatu. Pierogi będą lepić:

  • Kogutki Team, Środa Śląska
  • Klub Nowoczesnej Gospodyni, Brzezinka Średzka
  • Stowarzyszenie „Mój Szczepanów”
  • Stowarzyszenie Inicjatywy Lokalnej Adsum, Chomiąża
  • Przedwiośnie, Przedmoście
  • Smakosze, Środa Śląska
  • Razem bo warto dla Wichrowa,
  • Stowarzyszenie „Nasz Mieczków”
  • Koło Gospodyń  Wiejskich „Jastrzębianki” 

Zwycięzca każdego etapu otrzyma nagrodę w wysokości 1 tys. złotych oraz tytuł i dyplom „Najlepsze w Powiecie Średzkim”. Swoim patronatem objęliśmy powiatowy konkurs, a jednym z członków komisji oceniającej dania, zostanie przedstawiciel naszego zespołu redakcyjnego.

anbo

REKLAMA