POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Z dżemem, kremem albo z lukrem. Jakie pączki lubią mieszkańcy powiatu?

Tłusty Czwartek z EM24.pl fot.: anbo

Dziś Tłusty Czwartek. Dzień, w którym bez wyrzutów sumienia możemy począstować się pysznymi pączkami. Wiemy jakie najbardziej lubią mieszkańcy powiatu średzkiego.

Daniel Hurlak, członek rady sołeckiej wsi Konary
- Stawiam, na pączki z nadzieniem truskawkowym i najlepiej, żeby były polane lukrem. Najlepsze są oczywiście te zrobione w domu. Mój rekord jeśli chodzi o pączki to zjedzenie ośmiu tych słodkości w ciągu jednego dnia.

-------------------------------

 Anna Wójcik, opiekunka świetlicy wiejskiej w Rakoszycach
Mój ulubiony pączek to taki, który jest polany lukrem. Smak marmolady w nim już nie jest dla mnie aż tak ważny

 

-------------------------------

Grzegorz Pałaszewski, zawodnik KS Środa Śląska 
Jeżeli tłusty czwartek to oczywiście paczki, ale nie byle jakie, tylko te robione na babcinym przepisie. Najbardziej smakują mi te z dżemem i lukrem. Na codzień nie jadam pączków, ale dzisiaj nie zamierzam się oszczędzać, napewno na jednym nie poprzestane.

-------------------------------

 Anna Świercz, sekretarz gminy Malczyce 
Pączki jadam rzadko. Tłusty Czwartek jest jednak okazją kiedy smakują one inaczej, wyjątkowo. Staram się w ten dzień zjeść tyle, żeby stracić kontrolę nad ich ilością. Nie żal wtedy tych pochłoniętych kalorii, bo nie wiadomo ile ich tak naprawdę było. Osobiście najbardziej lubię te z budyniem.

-------------------------------

Bogusław Boczniewicz, sensei Karate Budokan
- Chyba jestem tradycjonalistą, bo moimi ulubionymi pączkami są te z nadzieniem różanym. Dzisiaj miałem tę przyjemność zjeść ich już pięć sztuk.

-------------------------------

 Agnieszka Kogutek, zawodniczka Skarby Polonia Środa Śląska
Najbardziej lubię domowe pączki - takie malutkie robione z twarożku. Piekła je moja babcia, co roku nadal piecze moja mama, a od wielu lat robię je też ja. Zamiast słynnych pączków z różą u nas na Tłusty Czwartek są co roku "róże karnawałowe" - z ciasta paczkowego smażone takie ponacinane okrągłe elementy i następnie sklejane domowym dżemem z płatków róży. Rzadko kupujemy pączki w cukierni. Sami szykujemy tlustoczwartkowe pyszności.

anbo

REKLAMA