Afrykański pomór świń to szybko szerząca się choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki.
Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki. - Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia - informuje Główny Inspektorat Weterynarii. Najczęstszą przyczyną zakażenia świń jest bezpośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi lub zakażonymi odpadkami żywnościowymi.
Jak rozpoznać afrykański pomór świń?
U świń może pojawić się kilka objawów: wysoka gorączka, liczne padnięcia świń w każdym wieku, sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze. Może wystąpić duszność, pienisty lub krwisty wypływ z nosa, czy biegunka, często z domieszką krwi.
Jak zapobiegać chorobie?
Należy ograniczyć dostęp osobom postronnym do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta. W szczególności są to osoby, które w ostatnim czasie przebywały na terytorium Federacji Rosyjskiej lub Białorusi. Właściciele hodowli powinni zabezpieczyć swoje gospodarstwo przed przedostaniem się dzików i utrzymywać je w czystości. Zaleca się stosować odkażanie bieżące, używać osobnego obuwia i odzieży ochronnej do obsługi zwierząt.
Co zrobić z podejrzeniem wystąpienia w gospodarstwie ASF?
Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy ASF, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia choroby. Zgłoszenie należy przekazać do powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio, albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego - wójta lub burmistrza.
Po podjęciu podejrzenia choroby i dokonania zgłoszenia do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii, posiadacz zwierząt zobowiązany jest do izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt, nie wywożenia z gospodarstw pasz, odpadów oraz żywności, materiału biologicznego oraz do wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściem do chlewni oraz wjazdem i wyjazdem z gospodarstwa.
em
REKLAMA
REKLAMA