POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Pieczone awokado z jajkiem- przepis czytelnika

Przepis na pieczone awokado fot.: em

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

Wiecie jaką kuchnię preferują mężczyźni? Prostą i nieskomplikowaną. Dziś dostaliśmy kolejny już przepis.

Tym razem napisał do nas mężczyzna. Pamiętacie jak pierwszy raz dostaliśmy przepis od czytelnika na mus czekoladowy? Było pysznie, wytwornie ale sposób przyrządzenia bardzo prosty. Dziś przetestowaliśmy przepis na pieczone awokado.

- Staram się prowadzić zdrowy styl życia. Lubię potrawy, które są smaczne ale muszą być przede wszystkim lekkie i zdrowe. Dziś wysyłam Wam moją ulubioną przekąskę - pieczone awokado. Polecam ją wszystkim tym osobom, które są w ciągłym biegu ale lubią dobrze zjeść - czytamy w mailu od czytelnika.

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Najłatwiej jak wbijecie nóż w pestkę i zaczniecie ją obracać. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy aby zmieściło się jajko. Miąższ wyciągamy łyżeczką. Awokado układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.

Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, możemy udekorować je posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło z kromką pysznego chleba.

 

My już spróbowaliśmy i było pysznie!

anbo

REKLAMA


REKLAMA