Macie już pomalowane jajeczka? Jeśli nie, to mamy dla Was jeszcze małą podpowiedź w ich zabarwieniu.
Chcięliśmy wykorzystać czerwoną kapustę czy skorupki cebuli, jednak nasz redakcyjny kolega zapomniał o zakupie tych produktów. Wybrnęliśmy z tego! W naszej skrytce z dodatkami do ciast znaleźliśmy spożywcze barwniki. To właśnie dzięki nim nasze jajka mają takie piękne kolory.
Jak je uzyskać?
Jajka najpierw należy ugotować w osolonej wodzie. W dzbanku zagotujcie wodę i wrzącą nalejcie do kubeczków. Do każdego nalejcie po 1 stołowej łyżce octu i wsypcie odrobinę barwnika. Jajka powinny moczyć się w tym roztworze kilka minut – do uzyskania pożądanego koloru. Po wyjęciu należy delikatnie powycierać jajka z nadmiaru wody i gotowe.
em
REKLAMA
REKLAMA