Chrześcijanie przestrzegają wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych w każdy piątek. Kościół jednak udzielił dyspenzy. Wierni będą mogli jeść mięso 26 grudnia.
Według wierzeń chrześcijańskich piątek jest pamiątką męczeńskiej śmierci Chrystusa. Dlatego zgodnie z regułami religijnymi wierni powinni wstrzymywać się w tym dniu od jedzenia pokarmów mięsnych. Ani prawo cywilne ani prawo kościelne nie nakłada jednak żadnych sankcji na osoby nie przestrzegające tej zasady. Zakaz spożywania mięs w piątki czyli zachowanie postu jest jedynie indywidualną sprawą sumienia każdego chrześcijanina. Konferencja Episkopatu Polski wdrożyła w życie zmianę w przykazaniach kościelnych. Czwarte z pięciu przykazań otrzymało nowe brzmienie "zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach". Zgodnie z tą zmianą katoliccy duchowni twierdzą, że post w piątki obowiązuje każdego chrześcijanina. Jedząc świadomie pokarmy mięsne w piątki popełnia się grzech ciężki.
W 2014 roku dzień świętego Szczepana i Dionizego czyli drugi dzień świąt Bożego Narodzenia wypada w piątek, 26 grudnia. Biskupi diecezjalni obecni na 366. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski, które odbyło się w Warszawie w dniach 7-8 października jednogłośnie podjęli decyzję o tym, aby właśnie w dzień świętego Szczepana i Dionizego udzielić dyspenzy od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Biskupi znieśli zatem 26 grudnia 2014 roku obowiązek przestrzegania postu na podstawie art. 9 Statutu Konferencji Episkopatu Polski, w związku z kan. 87 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 roku.
Katarzyna Mendak
REKLAMA
REKLAMA