Goryczak żółciowy fot.: Express-Miejski.pl (Katarzyna Mendak)
Wytrawni grzybiarze wiedzą czym różnią się grzyby jadalne od trujących. "Szatany" licznie występują w naszym regionie. Powiemy jak je rozpoznać.
Goryczak żółciowy potocznie nazywany szatanem jest grzybem niejadalnym. Łudząco przypomina prawdziwka (borowika szlachetnego).
Występuje bardzo licznie w okresie od czerwca do października w lasach iglastych, na kwaśnych glebach. Mimo, że grzyb ten zaliczany jest w Polsce do niejadalnych, nie posiada on właściwości trujących czy zagrażających zdrowiu i życiu. Nie nadaje się do jedzenia jedynie ze względu na jego gorzki smak.
Jak wygląda szatan?
mają cielistobrązowy kapelusz oraz beczułkowaty, jasnobrązowy trzon.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zatrucie-borowikiem-szatanskim-objawy-pierwsza-pomoc_41700.html
Goryczak żółciowy
mają cielistobrązowy kapelusz oraz beczułkowaty, jasnobrązowy trzon.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zatrucie-borowikiem-szatanskim-objawy-pierwsza-pomoc_41700.html
ma cielistobrązowy kapelusz i jasny, beczułkowy trzon. Nie posiada blaszek, a gąbczasty spód kapelusza. Borowik szlachetny od goryczak żółciowego różni się kolorem miąższu kapelusza. Szatan jest bladoróżowy, a jadalny borowik żółty lub biały.
Jak odróżnić szatana od borowika szlachetnego?
Najprostszym sposobem jest oderwanie fragmentu grzyba i sprawdzenie czubkiem języka jego smaku. Szatan charakteryzuje się cierpkim, gorzkim smakiem.
|
GORYCZAK ŻÓŁCIOWY |
|
BOROWIK SZLACHETNY |
Katarzyna Mendak