Do poniedziałku w restauracji Zielone Wzgórze w Sulistrowiczkach można spróbować wyrobów z okolic Ślęży i piwa z nowo powstałego browaru w Sobótce Górce.
Podczas festynu można skosztować, a także kupić: miody pszczele, dżemy, wędzone pstrągi, susze z owoców oraz chleb żytni z młyna w Jordanowie Śląskim i inne specjały kuchni ślężańskiej. Jednak najbardziej uwagę przykuwa debiutant, czyli „domowe” piwo z browaru w Sobótce Górce. To bezkompromisowa gwiazda imprezy.
Założycielami browaru są Bartłomiej Bogdański, Piotr Sieniawski i Robert Kopeć, którzy zakład stworzyli o własnych siłach. Do produkcji piwa wykorzystali używany sprzęt sprowadzony z zagranicy. Panowie osobiście podczas festiwalu zaprezentują swój pierwszy wyrób, czyli tradycyjny lager o nazwie 12 – jasne pełne. Piwo nie należy do najtańszych, bo butelka 0,33 litra kosztuje aż 10 złotych.
Kolejne w planie produkcyjnym są 16, czyli Koźlak, który ma się pojawić już w grudniu, oraz 10 - lekkie orzeźwiające piwo sesyjne zaplanowane do sprzedaży na wiosnę 2014 roku. Wkrótce „dwunastki” będzie można spróbować także w Restauracji Vera w Gniechowicach, w Domu Pielgrzyma w Sobótce oraz Restauracji Gościniec w Dziećmorowicach.
Zakład z Sobótki Górka nawiązuje do tradycji nieczynnego od lat browaru przemysłowego Gorkauer Burgerbrau w Sobótce, który powstał w 1817 roku na granitowej skale, a działał do 1988 roku. Obecnie teren ten został wystawiony na sprzedaż za 3 miliony 100 tysięcy złotych. Domowym amatorom warzenia piwa pomaga Zuzanna Wierzbicka, emerytowana piwowar zakładu z Sobótki. W planach jest m.in. odtworzenie receptury przedwojennego piwa Gorkauer.
Piwa i innych produktów lokalnych z okolic Ślęży można spróbować jeszcze przez dwa dni w restauracji Zielone Wzgórze, przy ul. Parkowej 3 w Sulistrowiczkach. Tam odbędzie się również licytacja butelki nr 1 z pierwszej partii nowego regionalnego piwa. Chętni mogą też wziąć udział w turnieju w rzucie ciastem do celu. Nagrodą główną jest Puchar Ślężysława. Turniej zostanie rozegrany w poniedziałek 11 listopada o godz. 11.11 przed restauracją.
Organizatorami imprezy jest Browarnia Sobótka Górka oraz restauracja Zielone Wzgórze.
emka//BN/piwo.org
REKLAMA
REKLAMA