Certyfikaty dla oryginalnych produktów spożywczych wręczono na Festiwalu Rzemiosł, Rękodzieła i Produktu Lokalnego w Sobótce. W imprezie wzięło udział kilkudziesięciu wystawców z całego Dolnego Śląska.
Festiwal trwał dwa dni. Do udziału zaproszono twórców ludowych, rękodzielników i ludzi specjalizujących się w produkcji żywności na bazie oryginalnych, dawnych receptur. W pierwszym dniu odbył się konkurs na najładniejszą choinkę. Wygrało drzewko z Koła Gospodyń Wiejskich w Jordanowie Śląskim. W drugim dniu festiwalu najlepsze produkty otrzymały certyfikaty.
- Produkcją piwa na bazie starych receptur zainteresowałem się 6 lat temu. Była to próba odtworzenia dawnego smaku, kiedy browar w Sobótce Górce jeszcze funkcjonował. Od dawnych pracowników zdobyłem dokładny przepis – opowiada Bartek Bogdański, producent piwa domowej produkcji. Jasne pełne wyróżniono certyfikatem. Wiecej na stronie www.polska-chata.pl
bom
REKLAMA
REKLAMA